2013. július 15., hétfő

Ökörszem.

Az Ökörszemet sütötte és fotózta: Jákli Judit.
  • 700g liszt
  • 4,5dl langyos tej
  •  50g élesztő
  • 3 tojás sárgája
  • 1,2dl étolaj
  • 3ek cukor
  • pici só
  • +1tojás a lekenéshez
  • Töltelék:500g áttört túró
  • ízlés szerint cukor
  • 2 tojás sárgája
  • 1ek tejföl
  • 2 vaniliáscukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • mazsola
  • csipet só
    Elkészítés:
    • Az élesztőt 2 dl tejjel,és 1 kanál cukorral felfuttatjuk.Közben kimérjük a többi hozzávalót,és az olaj kivételével a megkelt élesztővel jól összedolgozzuk.A végén az olajjal is bedagasztjuk,és 1 órát kelesztjük.
    • Addig a töltelék hozzávalóit összekeverjük.
    • A duplájára kelt tésztánkat  óvatosan megdolgozzuk a gyúródeszkán,és még 10 percig pihentetjük.
    • 1cm vastagra nyújtjuk,köröket szaggatunk,én most egy 9 cm átmérőjű csészével csináltam.
    • Közepébe fészket készítünk(lásd a képen),szélét tojással lekenjük,1 ek tölteléket halmozunk bele.
    • Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk,ne túl közel egymáshoz,15 percig pihentetjük.
    • 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt pirosra sütjük.Rácsra tesszük,kihűtjük, vaniliás porcukorral megszórjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése