A kalácsot sütötte és fotózta: Évi Benczéné Jabronka
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt (vegyesen: 30 dkg rétesliszt, 20 dkg finomliszt)
- 2 dl langyos tej
- 2 dkg friss élesztő (picit kevesebb, mint fél kocka)
- 4 tk. cukor
- 2 tojás sárgája
- csipet só
- 65 g vaj felolvasztva
- 2 cs. vaníliacukor
- 2-3 ek. cukor
- kakaó
- tetejére: 1 tojás egy kis tejszínnel elkeverve
A kissé meglangyosított tejhez hozzáadjuk a 4 tk. cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, megvárjuk, amíg szépen felfut az élesztő jó habosra a tetejére. Kimérjük a többi hozzávalót, szétválasztjuk a tojásokat, a vajat felolvasztjuk folyós állagúra (de semmiképp se legyen meleg, amikor hozzáadjuk a liszthez, tojáshoz). A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, dagasztjuk a tésztát, akár dagasztókaros robotgéppel, kenyérsütőgéppel, vagy a kezünk segítségével. A végén kétfelé vesszük a tésztát és az egyik felébe kevés vízzel elkevert kakaóport dagasztunk addig, amíg teljesen egyneművé nem válik. Ezután lefedve, mindkét cipót a duplájára kelesztjük.
Miután megkelt, mindkét cipót 3 egyforma nagyságú darabra vágjuk, majd egyforma hosszúságú rúddá sodorjuk őket. Felváltva egy barna és egy sárga rudat egymás mellé helyezünk, majd az így kapott 6 rudat szorosan hatosfonással összefonjuk.
Sütőpapíros tepsibe helyezzük, tetejét lekenjük tojással, majd hagyjuk kelni még 15-20 percet. 180 fokos sütőben sütjük, félidőben a tetejét letakarva nehogy megégjen. Ekkor levesszük a hőfokot 150-160 fokra. Én tűpróbáig szoktam sütni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése